U bent hier

Condoriri Trekking

Deze trekkingstocht gaat door één van de mooiste Boliviaanse Andesgebieden.
Boven het gehucht Tuni kom je voorbij schilderachtige meertjes die aan de basis liggen van het met ijs gepantserde Condoriri gebergte, één van de mooiste en kolossaalste bergstreken van Bolivia.

Dag 1 Vertrek vanuit La Paz, via Copacabana, een zijdal in waar het schilderachtige dorpje Tuni ligt. Vanaf het Tuni stuwmeer, dat als waterbekken voor La Paz dient, start de trekking met de lastdieren door een beeldschoon dal naar het hoge kamp. De trek duurt ongeveer 3 uur en gaat grotendeels over vlak terrein. Aan het meer wordt het kamp opgeslagen, opwindend dichtbij de talrijke rots- en ijspieken van het Condoriri Gebergte.

Dag 2 Als hoogste top van het voorgebergte van Condoriri biedt de Cerro Austria vanuit de verte bezien een imposante aanblik. Deze 5.300 m hoge rots lijkt vanaf het Tuni meer gezien een onneembare vesting en toch is deze probleemloos te beklimmen De berg verheft zich direct boven het basiskamp. Omdat het uitgangspunt al hoog gelegen is, blijven nog slechts zo'n 700 hoogtemeters en ongeveer 3 uur klimmen over. Het gaat over een goed pad met brede losse stenen en groene weidegrond in een klein zadeldal. Plots is er vrij uitzicht over de geweldige ijsvlakten. Verder over een brede kam over een steil pad met gravel. Op de top betoveren niet alleen de uitzichten naar beneden op de talrijke meren, op heldere dagen kan men zelfs het Titicacameer zien. Via dezelfde weg wordt naar het kamp aan het meer afgedaald.

Dag 3 Vandaag moet er eerst een pas van meer dan 5.000 m hoogte overwonnen worden, wellicht is er tijd om van daaruit de 5.250 m hoge Mirador (uitkijkpunt) "mee te nemen". Omdat je toch al op 4.600 m overnacht hebt, is deze beklimming goed te doen. Verder door groene bergweiden, onderaan rots- en ijstop van het Condoriri gebergte tot aan het kampement Maria Lloco, direct gelegen onder de gelijknamige berg.

Dag 4 De dag etappe van vandaag staat geheel in het teken van een berg, maar wel een heel bijzondere. De Huayna Potosí met zijn perfecte piramidetop met eeuwige sneeuw behoort niet zomaar tot de meest begeerde doelen van bergbeklimmers in Bolivia. Van alle kanten steekt hij duidelijk boven de massa van het Andesgebergte uit, een blikvanger tijdens de hele wandeling. Eenvoudig te beklimmen is hij niet, maar als je wilt kun je het aansluitend aan de tour proberen.
De weg voert  vandaag in ieder geval alleen om de berg heen, tot aan het beginpunt bij de Zongopas. Daar wacht de taxi en ongeveer 3 uur later geniet je, terug in La Paz, van de genoegens van de civilisatie.